WAT GEBEURT ER BIJ HET MASTEREN?

Tijdens het masteren wordt je track geanalyseerd op speciale luidsprekers met lineaire weergave. Hierdoor is het mogelijk om problematische frequenties in je muziek vast te stellen en op te lossen. Doorgaans worden er 4 aspecten verbeterd om jouw cd een professionele indruk te laten geven.

  • De klankleur, ofwel frequentiebalans van je track wordt aangepakt. Niet gemasterde tracks klinken vaak dof en hebben (te) veel laag.
  • Vervolgens wordt gekeken naar ruimtelijkheid van jouw song. Dit is afhankelijk van het muziekgenre en de wensen van de artiest; je kunt je productie klein en intiem of juist groots en overweldigend laten klinken. Door dit te optimaliseren tijdens de masterfase komt je track tot leven.
  • Daarna verbeteren we de dynamiek, ofwel de verhouding tussen de harde en zachte stukken van het volume. Je wil bijvoorbeeld niet dat bepaalde elementen op een storende manier de aandacht op zich vestigen.
  • Tot slot, wanneer dit allemaal op elkaar is afgestemd, is het tijd om het volume te optimaliseren.

WAAROM MASTEREN?

Een goede mastering is nuttig wanneer je wilt dat jouw opname op een hoger niveau getild wordt. Zonder een goede mastering van jouw track zal deze nooit op de radio gedraaid worden. Vooral de frequentiebalans is daarbij heel belangrijk. Je wil je single laten horen aan pluggers of platenmaatschappijen? Of verspreiden via Spotify of iTunes? Dan kan je niet zonder een gemasterde track.

NOG VRAGEN?

Masteren is een nogal ongrijpbare en technische aangelegenheid. Dus als je meer vragen hebt dan horen we dat graag. Bel ons gerust en hoor welke meerwaarde het heeft voor je muziek.