MUZIEKBRACNHE DRAAIT OP OUD GOUD

Wie af en toe nog een rondje door de platenwinkel loopt, moet de trend al hebben gesignaleerd. In de schappen staan meer oude platen en cd’s dan nieuwe. Oude platen in een glimmend nieuw jasje, welteverstaan: voor een luxe heruitgave wordt het oude platenwerk flink opgepoetst. Een Bob Dylan-box staat in de etalage inclusief fotoboek of essay, en het liefst een stapel geremasterde vinylplaten of cd’s in ‘super audio’.

Adele

Vorig jaar werden er 4,3 miljoen meer oude platen verkocht dan nieuwe
Het is opvallend dat de langverwachte ommekeer juist komt in een relatief goed muziekjaar. In 2015 verscheen een aantal enorme bestsellers, met Adele als grootste succes. De Britse zangeres verkocht in de eerste zes weken na de release van haar nieuwe plaat 25 al bijna acht miljoen albums, alleen in de VS: cijfers die doen denken aan muziektijden van weleer, met hitplaten van The Beatles tot de Eagles en Michael Jackson. En toch werden vorig jaar 4,3 miljoen meer oude platen verkocht dan nieuwe.

Voor het verschijnsel liggen de verklaringen voor het oprapen. Allereerst wordt de hoeveelheid oude muziek natuurlijk vanzelf groter, naarmate er meer nieuwe muziek bijkomt. De catalogus wordt dus een steeds onuitputtelijker bron voor heruitgaven. Daarbij wordt het gat tussen de originele release en de re-issue kleiner. Succesplaten van net vijf jaar oud worden tegenwoordig al gerevisioneerd en opnieuw verkocht. En voor zo’n heruitgave hoeft de platenmaatschappij nauwelijks kosten te maken: het werk lag al in het archief.

iTunes

Daarnaast lijkt de industrie zich te realiseren dat de groep oudere (en kapitaalkrachtige) muziekliefhebbers niet het eeuwige leven heeft. Dus neemt de branche het er nog even van, door de oerpopcatalogus nog eens op te poetsen. De fan trekt de portemonnee wel weer.

Uiteraard spelen ook de streamingdiensten en digitale muziekwinkels als iTunes een rol. In digitale vorm wordt nog altijd meer nieuwe muziek verkocht dan oude, al is hier het oude werk ook in opkomst. Verder wijzen analisten naar de vinyltrend in de platenzaak. De verkoop van vinyl blijft stijgen en jonge muziekliefhebbers blijken ook graag wat klassieke platen in de platenkast te willen schuiven.

Geef een reactie

[]